Rätt placering

Att placera maskinen på rätt plats är avgörande för hur bra din myggfångare fungerar och bekämpar myggor och knott. Här får du alla tips för hur du bäst tänker när det gäller placering av din myggdödare. När du ställer ut din myggmaskin så är det mycket viktigt med placeringen. Detta är för att optimera att din myggfälla kan uppnå sin fulla potential och effektivitet.

För att göra det så enkelt som möjligt har vi gjort en checklista som du kan använda dig av för att hitta den optimala platsen för myggfångaren på din tomt. Om du utgår från den här listan när du ska sätta ut din maskin så kommer du snabbt att hitta den bästa platsen för din myggfångare.

myggfangare-placering

1. Hitta var myggen kommer från

Det viktigaste är att hitta var myggen förökar sig. För att myggäggen skall kläckas behövs fukt eller vatten. Börja leta efter svackor där vatten samlas. Även buskage eller högt gräs kan vara den plats som är bästa starten att placera din myggfångare på. Om du har ett konstant flöde av vatten, till exempel en bäck eller sjö så blir det lite svårare. Det som kan vara bäst att göra då är att skära av vägen mellan dig och vattnet med maskinens dofter och koldioxid. Vanliga stickmyggor är faktiskt rätt dåliga på att flyga, de flyger oftast inte längre än 20 meter och därför rekommenderar vi att flytta fångaren med jämna mellanrum för att öka effekten.

Ställer du då din myggfångare nära ett sådant område så kommer myggdödaren att ta tag i rotproblemet och fånga honmyggorna så fort de letar efter blod för att lägga nya ägg och därmed drar ner myggbeståndet i ditt område.

2. Rätt höjd

Om myggfångaren ska attrahera mygg på toppen av sin förmåga den vara ställd på rätt höjd. Den optimala höjden att fånga vanliga stickmygg är mellan 40–70 cm från marken, räknat från undersidan av apparaten. Om du har problem med knott och svidknott skall du försöka ställa den högre, 1-1,5 m.

Myggmaskinen Predator Dynamic kan justeras för knott-läge (Högt) och mygg-läge (Lågt), den har även ett mellanstativ. AMT-200 kan ställas på marken men för bäst effekt ska den hängas upp i till exempel ett träd, och här är det alltså extra viktigt att ta hänsyn till höjden.

3. I skugga

Om du placerar myggfångaren i direkt solljus kan maskinen bli mer varm än vanligt, vilket inte tillför någon risk för maskinen men myggen och knotten ignorerar myggfångaren eftersom de inte gillar solljus. Oktanolen (doftämnet) i maskinen tenderar också att torka ut snabbare på grund av värmen och ljuset från lampan får mindre effekt.

4. Vindriktning och lä

Grundprincipen med myggfångare är att flödet av doftämnen ska "skära av" flygleden mellan våtmarker där myggäggen läggs/kläcks och den plats där du vill ha en myggfri och knottfri miljö. Därför är det viktigt att ställa myggbekämparen i ett läge som gör det naturligt för myggen att söka sig till.

Honmyggorna (det är de som sticks) "jagar" i motvind/uppströms för att sedan kunna segelflyga tillbaka när de är tunga och fulla av blod. Det betyder att om det blåser från norr till söder så ska du ställa din myggfångare i norr så att doftämnena skapar en "väg" mellan våtmarken och altanen. Den här "vägen" med doftämnen får dock inte driva in över till exempel altanen, då står den för nära eller på fel plats vilket gör att myggorna distraheras och inte flyger till maskinen.

Det är även bra om du kan ställa myggfångaren i ett vindskyddat läge där det drar eller blåser så lite som möjligt. Det gör att spridningen av doftämnena blir jämnare runt om myggdödaren.

5. Rätt avstånd

Om du ställer myggfångaren för nära den plats där du huvudsakligen kommer att vistas på finns risken att myggen upptäcker dig – den äkta varan – på väg mot myggfångaren. I värsta fall slutar det med att du blir biten istället för att myggen blir fångade.

Populära produkter

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.