Om myggbett

myggbett

Om Myggbett

Myggbett uppstår när du blivit stucken av en mygga och kroppen reagerar på myggans saliv. Det kan svida och klia men det brukar gå över snabbt och är oftast helt ofarligt.

En del människor reagerar starkare på bett än andra. Idag vet man inte riktigt varför det är så. Bevisligen föredrar myggen vissa personer och deras lukter/kroppsodörer framför andra. Oberoende forskning pekar dock på att människor som visat sig vara attraktiva för myggan, utsöndrar en betydligt mindre mängd doftsignaler än vad de människorna som inte tycks vara särskilt attraktiva för myggen gör. Alltså tvärtemot vad man skulle kunna tro. Detta kan förklara varför vissa människor blir myggbitna medan andra slipper undan.

Myggor kan också sprida sjukdomar. I stora delar av världen är myggburna sjukdomar som exempelvis malaria ett stort problem. I Sverige kan "harpest" och "ockelbosjukan" spridas på det här viset, men dessa sjukdomar är ganska ovanliga.

Symptom

Symptom på myggbett är att stickstället på huden rodnar och svullnar. Området kring stickstället kliar också oftast. Alla människor reagera olika - en del får stora kliande myggbett, på andra syns knappt betten. I regel försvinner de flesta bett inom några dagar.

Egenvård

När du fått ett myggbett kan du lindra besvären genom att kyla ner svullnaden med kallt vatten, en isbit inlindad i tyg, alsolsprit eller kylbalsam. Att stryka en svag hydrokortisonsalva på myggbett som är av större besvär kan också fungera väl för att lindra smärtan och irritationen. Ett annat effektivt alternativ för att lindra obehag och klåda är Aspivenin som smärtfritt drar ut giftet från bettet.

Försök att undvika att klia så mycket på bettet, det kan förvärra klådan och om huden går sönder kan bettet bli infekterat. Om du inte kliar på bettet läker det dessutom snabbare.

Produkter för myggbett

JavaScript seem to be disabled in your browser.

You must have JavaScript enabled in your browser to utilize the functionality of this website.